Uusi Teollisuuden robotiikka -kirja on julkaistu!

Robotiikka tulee lisääntymään keskuudessamme voimakkaasti. Tämä tapahtuu niin työpaikoilla kuin kodeissammekin. Tämä päivitetty robotiikan tietojättiläinen sisältää perustietojen lisäksi tuhdin annoksen tämän hetken robotiikan tilanteesta ja peilauksen tulevaisuuteen. Kirja tulee laajenemaan ja päivittymään internetissä. Tekniikka ja teknologia kehittyvät niin voimakkaasti, että vaikkakin kirjan perustieto on edelleen ajantasaista, niin uusia innovaatioita pulpahtelee nopeaan tahtiin. Internet ja digitaalisuus mahdollistavat ketterän tavan jakaa päivitettyä tietoa perusteoksen tueksi.

Kirja on kattava teos niistä teknologioista, jotka tulevat vastaan robotiikan sovelluksissa. Yksi osa-alue on robottien turvallisuus, joka pohjautuu koneasetukseen. Robotiikassa, kuten monessa muussakin turvallisuuden sektorissa, toteutuksen turvallisuus koostuu yhteistyöstä eri toimijoiden välillä.  Kaikilla kuitenkin on noudatettavanaan sama koneasetus/konedirektiivi ja he käyttävät tukena samoja standardeja. Näitä vaatimuksia kirja käsittelee, niin teollisuusrobottien kuin yhteistoimintarobottienkin näkökulmista.

Yhteistoimintarobottien ohjelmointi ja käyttöönotto alkavat olemaan joka konepajan ”kevytohjelmoijan” tehtävissä ja tämän mahdollistaa sovelluksien ja käyttöliittymien huima kehittyminen. Tämä asettaa uudenlaisia haasteita myös turvallisuuden toteutumisen kannalta, jolloin perinteiset toimintatavat eivät enää ole käyttökelpoisia, esim. kankeutensa ja kustannusten kannalta, turvallisuuden menettämisestä puhumattakaan.

Step2Safety™ -palvelu robottien turvallisuudessa

Step2Safety™ on digitaalinen työväline ja palvelu, joka yksinkertaistaa koneiden turvallisuuden toteutuksen, myös robotiikan kohdalla. Robotiikan kehittyessä nopeasti, tarvitsemme ketteriä toimintatapoja turvallisuuden varmistamiseksi ja tähän huutoon Step2Safety vastaa täydellisesti. Itse asiassa kehityssuunta Step2Safety:n osalta on hyvin samankaltainen, mitä yhteistoimintarobottien kohdalla juuri tapahtuu. Yhteistoimintarobottien ohjelmointi ja käyttöönotto alkavat olemaan joka konepajan ”kevytohjelmoijan” tehtävissä ja tämän mahdollistaa sovelluksien ja käyttöliittymien huima kehittyminen.  Tämä kehityssuunta asettaa uudenlaisia haasteita myös turvallisuuden toteutumisen kannalta, jolloin perinteiset toimintatavat eivät enää ole käyttökelpoisia, esim. kankeutensa ja kustannusten kannalta, turvallisuuden menettämisestä puhumattakaan.

…näin olemme valmistaneet taas uuden koneen tai huomataanko edes, että olemme valmistaneet uuden koneen ja olemme konevalmistajia?

Kun yhteistyörobottien käyttöönotto alkaa olemaan jokaisen konepajan osaamista, tulee näiden sovelluksien turvallisuudesta varmistua. Alunperin yksinkertaisen kappaleen hitsaukseen hankittu robotti, on kohta isompien mallinnettujen kappaleiden hitsauksessa, lisättynä erilaisilla lisälaitteilla ja näin olemme valmistaneet taas uuden koneen tai huomataanko edes, että olemme valmistaneet uuden koneen ja olemme konevalmistajia?

Näihin haasteisiin ratkaisun tuo Step2Safety™, yksinkertaisen virtaviivaisella lähestymisellä koneiden turvallisuuteen. Samoilla periaatteilla mitä yhteistyörobotiikassa: ohjataan, neuvotaan, mallinnetaan ja hyödyntäen nykyaikaisia digitaalisia yhteistyömahdollisuuksia.

– Jari Saarola, koneturvallisuuden asiantuntija, Step2Safetyn kehittäjä