Miten koneiden turvallisuutta tulisi hallita?
Tuotteita valmistavassa teollisuudessa löytyy monenlaista turvallisuutta. Toisista puhutaan enemmän ja isosti, toisista vähemmän ja pintapuolisemmin. Tämä on ymmärrettävää monestakin syystä, sillä kuten esimerkiksi isoa kakkupalaa ei kannata kerralla yrittää nielaista, vaan kannattaa pilkkoa se pienempiin osiin – sama juttu on turvallisuuden kanssa.
Mielestäni yksi vaikeimmin haltuun otettava osa-alue turvallisuudessa on juuri koneiden turvallisuus. Mielestäni koneiden turvallisuus on jo lainsäädännön kannalta erikoinen, sillä koneiden valmistajille on oma lainsäädäntö (koneasetus) ja koneita käyttävälle/hyödyntäjälle taas omansa (käyttöasetus).
Uuteen konetuoteasetukseen on kaavailtu määritelmää ‘merkittävä muutos’, joka itselleni näkyy lainsäätäjän halusta ottaa ja saattaa koneasetuksen vaatimuksien ja velvoitteiden mukaan ottamista koneiden modernisoinneissa. Tämä määritelmä ‘merkittävä muutos’ tarkoittaa, että kun tehdään koneeseen muutosta tai modernisointia, tulee noudattaa koneasetuksen olennaisia terveys- ja turvallisuusvaatimuksia konetuotteelle ja päivittää koneen turvallisuuteen liittyvät tiedot kuten riskienarvionti.
Itselleni koneasetuksen olennaiset terveys- ja turvallisuusvaatimukset ovat tulleet tutuiksi, ja niiden mukaan on helppo toimia, myös koneiden modernisointien kohdalla. Tiesitkö muuten, että kyseessä on olennaisten terveys- ja turvallisuusvaatimusten minimivaatimukset? Tämä tarkoittaa, että paremmin voi aina tehdä!
On hyvä oppia systemaattinen toiminta, kun toimii koneiden turvallisuuden parissa. Systemaattisuus lisää laatua, pienentää kustannuksia ja ennen kaikkea lisää koneen turvallisuuden läpinäkyvyyttä. Usein on valitettavasti se tilanne, jossa monesti ulkopuolinen toimittaja, toimittaa koneen turvallisuuden ja tilaaja ottaa siitä vastuun. Tilaaja uskoo, että koneen toimittaja on huolehtinut, että kone on käyttäjälleen turvallinen. Samaa uskovat seuraavat koneen turvallisuudesta vastaavat henkilöt. Mutta mikäli koneesta ei ole olemassa vaadittavia turvallisuusasiakirjoja, jää koko koneen turvallisuus Uskon ja Toivon varaan. Tällöin ei voidakaan varmistua, että kyseinen kone on ajankohdan mukaisten olennaisten terveys- ja turvallisuusvaatimusten mukainen.
Vastuunkantajaa saattaa hämmentää vielä eri toimijoiden erilaiset toimintatavat ja kenties myös taidotkin. Toimitetaan uutta konetta, lisätään osaksi valmis kone vanhaan konelinjaan ja modernisoidaan vanhaa konetta. Koska dokumentoinnille ei ole asetuksissa asetettu muotovaatimuksia, saa vastuunkantaja hyvinkin kirjavia Excel-/Word -tiedostoja, joissa käsitellään koneen turvallisuutta. Näistä sitten jokaisen toimijan tulee saada oikea käsitys, kuinka ja miten tulisi toimia, jotta koneen turvallisuus ei ainakaan huononisi.
Näistä haasteista lähdettiin kehittämään Step2Safety™ -sovellusta.
Step2Safety™ on työväline ja sovellus, joka yksinkertaistaa koneturvallisuuden. Syvin ja tärkein toiminta koneiden turvallisuuden kannalta on aina samanlainen, riippumatta siitä onko kyseessä uusi CE-merkittävä kone, osittain valmis kone, eriasteinen käytössä olevan koneen modernisointi tai käytössä olevan koneen turvakartoitus/riskinarviointi. Alla on listattuna asioita, joita koneen turvallistamisen tulisi olla ja jotka sisältyvät Step2Safety™ -työvälineeseen.
- Panostetaan niihin toimintoihin, jotka tekevät koneesta turvallisen (toimenpiteet) ja helpotetaan näiden toimintojen tekemistä.
- Tuodaan turvallisuustieto läpinäkyväksi, riippumatta toimittajasta/tekijästä (koneasetuksen ja -standardien mukaiset toimintatavat ohjaavat tekijää).
- Kaikki turvallisuustieto löytyy yhdestä paikasta koko koneen elinkaaren ajan.
- Nykyaikaiset työskentelyvälineet ja –mahdollisuudet yhdessä tekemiseen.
- Ohjeet, neuvot, lainsäädäntö ja standardien seuranta samalla alustalla.
- Selkeä ja yksinkertainen.
- Eri alojen asiantuntijat ovat käytettävissä sovelluksen kautta, kun omat taidot eivät enää riitä.
- Samasta alustasta löytyy myös turvallisuuden tekijät, sillä pelkkä kartoitus ei tee konetta turvalliseksi. Kartoituksessa tulee olla selkeä toimenpidesuunnitelma toteuttajalle eli mitä ja miten koneen turvallisuutta tulee parantaa ja mitä huomioida. Muuten turvallisuus jää aikaisemmin mainitsemani Uskon ja Toivon varaan.
Step2Safety™:n avulla hallitset koneittesi turvallisuuden aina ostovaiheesta lähtien käytöstä poistoon asti virtaviivaisesti, Lean-tehokkuudella, yksinkertaisesti ja selkeästi. Aina samalla tavalla kumppanista riippumatta, myös oman organisaatiosi sisällä.
– Jari Saarola, koneturvallisuuden asiantuntija, Step2Safetyn kehittäjä